Υλικά
400 γρ φρέσκα μύδια
25 ml παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες
100 γρ πράσο κομμένο ζουλιέν
50 γρ καρότο κομμένο σε ζουλιέν
100 γρ εσαλότ κομμένο σε ζουλιέν
100 γρ σελινόριζα κομμένη σε ζουλιέν
100 γρ φινόκιο κομμένο σε ζουλιέν
100 γρ ξύδι λευκό
200 γρ ώριμες ντομάτες σε κύβους
5 σκελίδες σκόρδου ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
2 φύλλα δάφνης
3 γρ μαραθόσπορο
200 ml ξηρό λευκό κρασί
500 ml από τον ζωμό ψαριού
φρέσκο θυμάρι
φρέσκο βασιλικό
Αλάτι
πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ξεκινάμε καθαρίζοντας πολύ καλά τα μύδια μας από τα μουστάκια τους.Τα πλένουμε σε κρύο αλατόνερο (όχι τρεχούμενο νερό) για να φύγουν τα υπολείμματα της άμμου.
Σε μια κατσαρόλα βαθειά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό, προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά και σωτάρουμε ελαφρώς, δε θέλουμε να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε το ξύδι και ανακατεύουμε με συνεχείς κινήσεις με μια σπάτουλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κύβους ντομάτας, τις σκελίδες σκόρδου, τη δάφνη και τον μαραθόσπορο και τα ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, τέλος προσθέτουμε τον ζωμό ψαριού. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα μύδια, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά στην υψηλότερη θερμοκρασία.
Το επόμενο βήμα θέλει προσοχή. Αφαιρούμε τα μύδια με μια τρυπητή κουτάλα και τα κρυώνουμε σε νερό ώστε να διακοπεί ο βρασμός και να μην συρρικνωθούν και τα βγάζουμε από το νερό.
Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε!!!
Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράζει σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 επιπλέον λεπτά. Ανακατεύουμε τακτικά ώστε να μη μας κολλήσει.
Στα 5 εναπομείναντα λεπτά προσθέτουμε τον βασιλικό και το θυμάρι.
Τελειώνουμε προσθέτοντας στον ζωμό αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι καγιέν, αν το θέλουμε λίγο πικάντικο
Πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε τα μύδια με το ζωμό και τα λαχανικά.